Breza kot novomeško drevo miru

Dijaki in dijakinje, ki bivamo v Dijaškem in študentskem domu Novo mesto, smo se v sredo, 26. septembra, ob 16. uri, zbrali z namenom, da obeležimo svetovni dan miru s sajenjem drevesa. Vsakoletno sajenje drevesa simbolizira upanje, mir in kontinuiteto življenja.

Za študentskim stolpičem smo posadili brezo, ki je že v srednjem veku veljala za vsestransko zdravilo, saj pomaga predvsem pri odvajanju vode in čiščenju krvi. Drevesni sok, ki ga zbiramo spomladi, je priporočljiv predvsem pri revmatičnih obolenjih. Breza je tudi državno drevo Rusije. V Rusiji so jo v preteklosti častili v t.i. zelenem tednu v začetku junija.

21. september je Organizacija združenih narodov proglasila za svetovni dan miru. Dan sajenja dreves pa organizira ENO šola, t. j. okoljska globalna virtualna šola in mreža za trajnostni razvoj, ki ima svoj sedež na Finskem. Akcija je dosegla svoj cilj, saj je v projekt od leta 2004 do sedaj vključenih že 150 držav, posajenih pa skoraj pol milijona dreves.

Projekt skuša dvigniti naše zavedanje o pomembnosti dreves in gozdov, okoljevarstvenih problemih ter varovanju okolja. Sajenje dreves posledično privede do čistejšega zraka, kar pa dobro vpliva na naše počutje in zdravje. Ljudje bi morali spoznati, da tega ne počnejo zaradi narave ali katerega koli drugega dejavnika, temveč zaradi sebe. Pomembno se je zavedati svojega okolja in se do njega odgovorno obnašati.

Sajenje drevesa miru je v našem domu že dolgoletna tradicija in upamo, da bodo tradicijo negovale tudi prihodnje generacije.

Lucija Pelc

Dogodki

MAJ 2024

Pogovorna ura na temo “Pasti mladostništva”  V četrtek, 9. maja, so tri dijakinje 2....

Dogodki

APRIL 2024

DOMIJADA V četrtek, 11. 4. 2024, se je v Mariboru odvila že 59. Domijada. Na športnem področju...

Dogodki

MAREC 2024

Svetovni dan varčevanja z energijo v dijaškem domu Novo mesto  Tako kot lansko šolsko leto, smo...

Dogodki

FEBRUAR 2024

KULTURNI PRAZNIK: PREŠERNO O PREŠERNU Za začetek je dijakinja na violino zaigrala Zdravljico,...

Dogodki

JANUAR 2024

V začetku koledarskega leta so dijaki svoj prosti čas namenili predvsem učenju, tudi izven...

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Skip to content