Ekskurzija v Bosno

Za dijake in dijakinje Dijaškega in študentskega doma Novo mesto, petek, 10. 5. 2013, ni bil le običajen dan, saj smo se odpravili na enodnevno ekskurzijo v Bosno in Hercegovino. Namen ekskurzije je bil spoznati kraje, od koder prihajajo nekateri dijaki, ki bivajo v dijaškem domu.

25 dijakov in dijakinj so spremljale vzgojiteljice in ravnatelj Marjan Grahut. Odpravili smo se že pred sedmo uro zjutraj, saj smo se zavedali dejstva, da nas od cilja loči kar nekaj ur vožnje.

Ob 11. uri smo imeli nekaj časa prostega, potem pa je sledilo okusno kosilo. V popoldanskem času smo obiskali dve osnovni šoli, in sicer OŠ Ostrožac in OŠ Stijena. Predstavili so nam njihove običaje, učenke so nam celo zaplesale v narodnih nošah. Mi pa smo jim na kratko predstavili Slovenijo, Novo mesto in naš dijaški dom. Slovenija in BIH sta razmeroma blizu in sta bili tudi pod skupno državo, vendar smo opazili, da so razlike med državama ogromne. Kljub globalizaciji, ki nam omogoča pridobiti različne informacije v zelo kratkem času, pa največ štejejo izkušnje, ki jih pridobivamo. Veliko bolj se nam je že omenjena država vtisnila v spomin, kot pa če bi prebrali vse možne enciklopedije o Bosni in Hercegovini.

Mesto Cazin se nam je vtisnil v spomin kot mesto vredno ogleda in tako tudi Stari grad, ki večinoma obsega le še razvaline. Uživali smo tudi v pogledu na reko Uno, na katero so domačini zelo ponosni, saj pravijo, da je ena najbolj čistih rek v okolici.

Vidno utrujeni (predvsem zaradi vožnje), vendar zadovoljni s preživetim dnevom, smo v Novo mesto prispeli okoli 23. ure. Dijaki in dijakinje pa že nestrpno pričakujemo naslednjo ekskurzijo, ki bo zopet čez eno leto, saj Dijaški in študentski dom Novo mesto vsako leto organizira ekskurzijo v kraje, od koder prihajamo dijaki.

Lucija Pelc

Dogodki

MAREC 2024

Svetovni dan varčevanja z energijo v dijaškem domu Novo mesto  Tako kot lansko šolsko leto, smo...

Dogodki

FEBRUAR 2024

KULTURNI PRAZNIK: PREŠERNO O PREŠERNU Za začetek je dijakinja na violino zaigrala Zdravljico,...

Dogodki

JANUAR 2024

V začetku koledarskega leta so dijaki svoj prosti čas namenili predvsem učenju, tudi izven...

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Skip to content