MAJ 2024

Pogovorna ura na temo “Pasti mladostništva” 

V četrtek, 9. maja, so tri dijakinje 2. vzgojne skupine imele predstavitev na temo “Pasti mladostništva”. Seznanile so nas s štirimi odvisnostmi, s katerimi se dandanes srečujejo mladi. Slednje so: odvisnost od telefona (nomofobija), alkohola, kajenja ter drog. V pogovorni uri oz. razpravi smo se vsi strinjali, da nas je večina v sodobnem času odvisna predvsem od svojih mobilnih telefonov, ki nas dobesedno spremljajo na vsakem koraku. Nekateri tudi z njim zaspijo, ker želijo biti z vsemi dogajanji, družbenimi omrežji na tekočem. Dijakinje so ob predstavitvi poudarile, da obsedenost z mobilnim telefonom škodi tako fizičnemu kot čustvenemu zdravju.  Navedle so tudi štiri simptome: prekomerno preživljanje časa na telefonu; težave s koncentracijo; zmanjšanje sposobnosti opravljanja vsakodnevnih opravil ter prisotnost občutka tesnobe ali nemira ob ločitvi od naprave. Na koncu so podale še nekaj praktičnih napotkov oz. smernic, kako se mladi lahko izognejo pastem mladostništva, vzgojiteljice pa so povedale tudi kakšen svoj zanimiv primer iz vsakdanje prakse. Strnemo, da je bila predstavitev in pogovorna ura, ki je sledila, zelo poučna za vse prisotne. 

________________________________________________________________

Tedna Rdečega križa z delavnico Naše vrednote 

Tako kot vsako leto tudi letos od 8. do 15. maja obeležujemo Teden Rdečega križa z različnimi aktivnostmi. Letošnji slogan Tedna Rdečega križa je Ohranjamo humanost živo. 

Vzgojiteljica 2. vzgojne skupine, je kot mentorica Rdečega Križa Novo mesto s svojo skupino izvedla delavnico na temo Naše vrednote. Vzgojiteljica jih je seznanila s temeljnimi načeli in vrednotami Rdečega Križa. Prva delavnica je bila igra “najboljši stol” kjer so se dijakinje morale razporediti od prve do zadnje po tem, katera je najbolj solidarna, da pomaga ljudem v stiski; katera je najbolj prijazna; točna; pozabljiva; športno, likovno nadarjena; najbolj samozavestna itd. Sledil je brainstorming, kjer je vsaka dijakinja na hitro povedala svojo vrednoto, ki ji je najprej prišla na misel. Nato so dijakinje z barvicami in svinčnikom narisale vsaka svojo risbo, ki jim predstavlja največjo vrednoto v življenju. Kasneje so se dijakinje razdelile v dve skupini, kjer so iz njihovih risb skušale sestaviti strip, kjer so določile glavnega junaka in povedale zgodbo o njem skozi različne narisane vrednote. Na koncu delavnice je potekala še skupinska razprava, na kateri so dijakinje vseskozi aktivno sodelovale. 

________________________________________________________________

Zaključna prireditev za dijake maturante

Še ne dolgo nazaj je bil tukaj september, ko smo sprejeli dijake novince, že je tukaj maj, ko se od nekaterih dijakov poslavljamo “za vedno”. Še zadnjič smo se skupaj družili ob dobri hrani in kulturnem programu, ki so ga pripravili naši dijaki. Upamo, da vam bodo leta bivanja v dijaškem domu ostala v lepem spominu in vam želimo srečno in uspešno na poti, ki je pred vami.

________________________________________________________________

Deževno popoldne v mesecu maju smo zapolnili s kuharsko delavnico. Dijaki so urili svoje ročne spretnosti (rezanje), se med seboj podružili in pojedli nekaj sladkega.

Dogodki

APRIL 2024

DOMIJADA V četrtek, 11. 4. 2024, se je v Mariboru odvila že 59. Domijada. Na športnem področju...

Dogodki

MAREC 2024

Svetovni dan varčevanja z energijo v dijaškem domu Novo mesto  Tako kot lansko šolsko leto, smo...

Dogodki

FEBRUAR 2024

KULTURNI PRAZNIK: PREŠERNO O PREŠERNU Za začetek je dijakinja na violino zaigrala Zdravljico,...

Dogodki

JANUAR 2024

V začetku koledarskega leta so dijaki svoj prosti čas namenili predvsem učenju, tudi izven...

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Skip to content