MLADOSTNIKI RADI PREŽIVLJAJO ČAS V NARAVI

Nadstandardne popoldanske aktivnosti v Dijaškem in študentskem domu Novo mesto

Šolsko leto se vztrajno približuje koncu, s čimer se počasi zmanjšujejo vsakodnevne šolske obveznosti. V Dijaškem in študentskem domu Novo mesto se trudimo, da prosti čas naših dijakov in študentov čim bolj kvalitetno zapolnimo z raznovrstnimi dejavnostmi. Ker se zavedamo, da je čas preživet v naravi izjemno kvaliteten z vidika zmanjševanja vpliva vsakodnevnih življenjskih stresnih situacij, dijake spodbujamo, da čas koristno preživljajo zunaj.

V torek, 12.6.2018, smo popoldanske učne ure zamenjali za izkustveno učenje skozi različne dejavnosti v naravi po načelih doživljajske pedagogike. Za začetek smo se odpravili na reko Krko, kjer smo si izposodili supe in se z vesli v roki podali novim vodnim doživetjem naproti. Nekateri so se v želji po ohladitvi, drugi pa zaradi težav z ravnotežjem na deski, ohladili v vodi, ki ni imela več kot 20 stopinj. Zaradi vetra in rahlo valovite reke, nas je veslanje kar močno utrudilo. Ker je bil lep dan, smo se po supanju odpeljali v Žužemberk, kjer so nas pričakovali člani Ribiške družine Novo mesto. V čudoviti naravi, s pogledom na grad, smo preživljali ure v sožitju z naravo, v tišini. Nadeli smo si ribiško opremo in zavzeto poslušali navodila izkušenih ribičev. Vsak s svojo ribiško palico v rokah smo se napotili v mrzlo reko. Dijaki so ulovili kar 3 postrvi šarenke in 2 platnici, ki so jih s pomočjo ribičev vrnili v njihovo okolje.

Dijaki so z včerajšnjim dnem dobili veliko novega znanja za življenje, osvajali nove veščine in gradili vrednote iz neposrednih izkušenj. Pridobljene izkušnje bodo našim dijakom omogočale nova doživetja v kasnejšem življenju. Z njimi sva čas preživljala tudi dva vzgojitelja. Ugotavljala sva, da je čas z dijaki, preživet v naravi, tudi za naju izjemna izkušnja. Dijaki so bolj pripravljeni na pogovor, naši medsebojni odnosi se utrjujejo in poglabljajo. Stkejo se nove vezi in nova prijateljstva, na dan privrejo različne življenjske zgodbe. Kljub temu, da celo leto bivajo v isti stavbi, istem nadstropju, mogoče celo sosednji sobi, se ne povežejo tako, kot so se ob teh izven domskih dejavnostih. Veseli nas, da imamo možnost dijakom ponujati različna nova, do sedaj neznana doživetja. Ribiško društvo Novo mesto nam je bilo pripravljeno predstaviti svojo dejavnost, za kar se jim iskreno zahvaljujemo in upamo, da druženje kmalu ponovimo.

Urška Petric

Dogodki

MAREC 2024

Svetovni dan varčevanja z energijo v dijaškem domu Novo mesto  Tako kot lansko šolsko leto, smo...

Dogodki

FEBRUAR 2024

KULTURNI PRAZNIK: PREŠERNO O PREŠERNU Za začetek je dijakinja na violino zaigrala Zdravljico,...

Dogodki

JANUAR 2024

V začetku koledarskega leta so dijaki svoj prosti čas namenili predvsem učenju, tudi izven...

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Skip to content