NOVEMBER 2023

Po jesenskih počitnicah je dijake za ustvarjanje z glino navdušila naša svetovalna delavka. Svoje ročne spretnosti so urili na lončarskem vretenu in “peš”. V prihodnjih delavnicah v mesecu novembru so izdelke pobarvali, kasneje jih bodo tudi toplotno obdelali in glazirali. Delavnice bodo potekale vsak ponedeljek popoldne.

________________________________________________________________

14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen velja za tiho pandemijo sodobne dobe. Število obolelih strmo narašča, samo v Sloveniji je sladkornih bolnikov 130. tisoč. Dijaki so spoznali vrste sladkornih bolezni, mehanizme delovanja inzulina, posledice bolezni ter ukrepe za preprečevanje. Dotaknili smo se tudi napredku tehnologije pri zdravljenju bolezni in si izmenjali izkušnje. Ob zaključku so si dijaki lahko preverili tudi vrednost svojega krvnega sladkorja.

________________________________________________________________

Debatni krožek ob svetovnem dnevu boja proti odvisnosti 

Vsako leto 11. novembra obeležujemo svetovni dan boja proti odvisnosti. Z našimi dijaki smo imeli debatni krožek, kjer so se seznanili s pojmom odvisnosti oz. zasvojenosti. Spoznali so, da ljudje niso odvisni samo od alkohola in drog, temveč še od marsičesa drugega, kjer je govora o mnogih vrstah modernih zasvojenosti, kjer se je vsak izmed nas udeleženih lahko našel v njih. 

Seznanili smo se, kaj vse vodi ljudi v odvisnost ter prebrali kar nekaj zanimivih dejstev glede odvisnosti. 

V drugem delu debatnega krožka so dijaki izpolnili anonimno anketo, kjer nas je zanimal predvsem odnos dijakov do zasvojenosti in njihovo mnenje o njej. 

________________________________________________________________

Vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo tradicionalni slovenski zajtrk. Z referenti za prehrano vsake vzgojne skupine smo izdelali oglasno desko v jedilnici na omenjeno temo. V petek so v naši kuhinji dijakom postregli z različnimi vrstami kruha, domačim medom in maslom, pripravili so jim tudi domač skutin namaz. Kot vedno so si lahko postregli s sadjem, tokrat so bila v ospredju jabolka lokalnih proizvajalcev. Hvala kuhinji za pomoč pri izvedbi in izpeljavi tega dneva.

________________________________________________________________

Trivia večer

Dijak in dijakinja sta zadnji teden v novembru pripravila zanimiv kviz za dijake našega doma. Na dogodek je prišlo veliko dijakov. Aktivno je sodelovalo 6 skupin, ostali, vključno z ravnateljico, pa so dogodek spremljali s strani. Skupina je izbirala vprašanje izmed štirih kategorij (zgodovina, geografija, šport in zdravje), na katere so odgovarjale vse skupine hkrati. Svoje odgovore so zapisale na liste. Odgovore je preveril za to zadolžen dijak. Vsaka skupina je kategorijo izbirala dvakrat. Vsi dijaki so izkazali visok nivo splošne razgledanosti, na kar smo zelo ponosni. Kljub vsemu pa čestitamo skupini, ki je dosegla najvišje število točk in si prislužila tudi praktično darilce. Želimo si še več takšnih večerov, ki bi jih organizirali dijaki.

________________________________________________________________

Odbojkarji odigrali prijateljsko tekmo!  

Zadnji novembrski dan je bil nadvse športno obarvan, saj smo z odbojkarji Dijaškega doma Grm Novo mesto odigrali prijateljsko tekmo.  Ob 17. uri smo se odpravili proti vznožju Trške gore, kjer domuje Dijaški dom Grm Novo mesto. Preden smo vstopili v garderobo in telovadnico, smo na hitro pokukali še v prostore njihovega doma, nato pa smo misli že preusmerili na tekmo, ki smo jo nestrpno pričakovali. 

Sledilo je ogrevanje, nekaj taktičnih in spodbudnih besed in nato »akcija«. Prvi niz smo zanesljivo in preprečljivo zmagali, sledil je drugi niz, kjer smo se malo preveč sprostili, kar nas je takoj kaznovalo, saj smo niz sicer po tesni končnici žal izgubili. V naslednjih dveh nizih smo se zopet zbrali in boljše odigrali ter tako na koncu zasluženo slavili z rezultatom 1 :3! 

Čestitke vsem odbojkarjem za pogum in prikazano borbeno igro. Velika zahvala tudi gostiteljem za lep sprejem in dobro večerjo. 

Dogodki

MAJ 2024

Pogovorna ura na temo “Pasti mladostništva”  V četrtek, 9. maja, so tri dijakinje 2....

Dogodki

APRIL 2024

DOMIJADA V četrtek, 11. 4. 2024, se je v Mariboru odvila že 59. Domijada. Na športnem področju...

Dogodki

MAREC 2024

Svetovni dan varčevanja z energijo v dijaškem domu Novo mesto  Tako kot lansko šolsko leto, smo...

Dogodki

FEBRUAR 2024

KULTURNI PRAZNIK: PREŠERNO O PREŠERNU Za začetek je dijakinja na violino zaigrala Zdravljico,...

Dogodki

JANUAR 2024

V začetku koledarskega leta so dijaki svoj prosti čas namenili predvsem učenju, tudi izven...

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Skip to content