OKTOBER 2023

Od meseca oktobra v športni dvorani Leona Štuklja in Dragotina Ketteja potekajo organizirane športne dejavnosti. V ponedeljek je na urniku od 14.30 do 15.30 nogomet, v sredo od 18.30 do 19.30 košarka in v četrtek odbojka v istem terminu kot v sredo. V našem domu imamo tudi svoje zasebno strelišče, katerega lahko dijaki pod vodstvom obiščejo vsako sredo od 20.00 do 20.45. Dijaki se urijo v natančnosti, potrpežljivosti in vzdržljivosti. Veseli smo, da se dijaki aktivnosti udeležujejo v velikem številu in upamo, da bo tak trend do konca šolskega leta.

_______________________________________________

Na začetku meseca oktobra smo izpeljali delavnico Učim se učiti, ki je tako kot vsako leto namenjena predvsem našim novincem in novinkam, da se preko delavnice naučijo kaj koristnega za njihovo vsakodnevno učenje učne snovi. Vsak izmed dijakov je najprej pri sebi moral premisliti, kaj ga motivira pri njegovem učenju. Poudarek je bil najprej na individualnem delu, nato je sledilo skupinsko delo, kjer so se porazdelili v manjše skupine ter nato skupini podelili njihovo osebno mišljenje. Motivira jih predvsem želja po znanju, veselje ob dosežkih, medsebojno tekmovanje, zahteva njihovih staršev, morebitni strah pred kaznijo…  Nato je vsak izmed dijakov na list od papirja napisal, kaj za njega predstavlja učenje. Med drugim naj bi nabirali znanje, izvedeli nekaj novega, nekaterim pa učenje pomeni tudi muko. Seznanili so se tudi s tremi učnimi stili (vizualnim, avditivnim in kinestetičnim) ter morali razmisliti, kateri učni stil je za njih prevladujoč. Slednje jim je povzročalo kar malce preglavic. Vsak izmed nas se tudi zaveda, kako pomembna je pri učenju vsakodnevna dnevna rutina, ki ji naj bi sledili tekom tedna, da ne pademo ven iz ritma. Pri tem je pomembno, da si znamo organizirati čas, kdaj začnemo dan, kdaj delamo oziroma se učimo za šolo, kdaj pride na vrsto odmor za kosilo itd. Spoznali so tudi različni strategiji učenja, če se recimo učijo iz učbenika oziroma iz zvezka. Prišli smo tudi do vedenja, da je za dijake zelo pomemben urejen učni prostor (učilnica, njihova soba) in urnik učenja. Prebrali so tudi napotke, kje in kdaj se učim, ki jim bodo vsekakor zelo koristili za bodoče. Na koncu delavnice so se dijaki srečali še s strategijo VŽN (kaj že Vem, Želim vedeti, kaj sem se Naučil), ki jo lahko uporabijo za učenje nove snovi pri kateremkoli predmetu. 

_______________________________________________

16. oktobra obeležujemo SVETOVNI DAN HRANE. V ta namen smo pripravili razgovorno uro na temo URAVNOTEŽENA PREHRANA. Na delavnico so prišli referenti za prehrano iz vsake vzgojne skupine in ostali dijaki. Ponovili smo učno snov 6. razreda pri predmetu gospodinjstvo. Spregovorili smo o energijski in hranilni vrednosti živil ter mikro in makro hranilih. Dijaki so nato delali v skupinah in s pomočjo embalaže različnih živil ugotavljali vsebnost sladkorja. Za konec pa smo se pogovorili še o energijskih pijačah, ki so med najstniki zelo popularne. Pogledali smo si, katere snovi so v njih prisotne in kakšen vpliv imajo na telo. Dijaki so nato podali predloge kaj bi lahko naredili, da energijskih pijač v svojem vsakdnevu ne bi potrebovali. Dijaki so pridobili novo znanje, ki pa je koristno za vse dijake našega doma, zato smo skupaj oblikovali še oglasno desko.

_______________________________________________

Eno dolgo oktobrsko popoldne smo si popestrili z družabno igro ČLOVEK NE JEZI SE NA KOČIJI. Igra poteka tako, da ima vsak od 9 dijakov svoje mesto na kočiji. Pripovedovalec bere zgodbo o potovanju kralja in kraljice na obisk k sorodnikom. Ko ob prebranem besedilu dijaki zaslišijo omembo svojega položaja na kočiji, na primer konj, kočijaž, desno kolo …, morajo vstati in se zavrteti okoli svojega stola. Če to storijo prehitro ali prepozno jim komisija naloži hudomušno kazen. Zabavajo se vsi, sodelujoči in gledalci, medtem ko se sodelujoči še pošteno razgibajo.

_______________________________________________

Še zadnje tople oktobrske dni smo izkoristili za rezanje in peko kostanja zadaj v mladinskem parku, kjer se dijaki tudi sicer ob lepem vremenu radi malce podružijo ter poklepetajo med seboj. Za predpriprave je poskrbel naš hišnik Franci. Bilo je veselo, zabavno vzdušje, kostanj nam je med peko prijetno dišal, zato smo komaj čakali, da ga tudi poizkusimo.  Nakateri dijaki pa so komaj čakali, da se poskusijo v izrezovanju majhnih in velikih buč. Vsak izmed njih si je zamislil svoj motiv, temu primerno so bile tudi buče individualne, bolje rečeno, vsaka je bila lepa po svoje. Prijetno popoldne je prehitro minilo in že se je bližal mrak in čas večerje. Dijaki so bili veseli, ker niso imeli obveznih učnih ur, so pa imeli boljša opravila in vsak svoje zadolžitve. Naslednji dan smo se z dijaki lotili še okraševanja avle in predprostora v dijaškem domu, in sicer z raznobarvnim jesenskim cvetjem, pisanimi listi, vejicami in čudovitimi mini okrasnimi bučkami, ki jih je prinesla ena od vzgojiteljic, ki so ji čisto po naključju zraste med travo. Za piko na i smo velike buče tudi prižgali z dišečimi svečkami ter naredili čarovniško predpočitniško novembrsko vzdušje, da se vidi, da je “Hallooween” vzdušje tudi med nami vsemi v DŠD Novo mesto. 

Dogodki

MAREC 2024

Svetovni dan varčevanja z energijo v dijaškem domu Novo mesto  Tako kot lansko šolsko leto, smo...

Dogodki

FEBRUAR 2024

KULTURNI PRAZNIK: PREŠERNO O PREŠERNU Za začetek je dijakinja na violino zaigrala Zdravljico,...

Dogodki

JANUAR 2024

V začetku koledarskega leta so dijaki svoj prosti čas namenili predvsem učenju, tudi izven...

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Skip to content