Potek likovne kolonije EX TEMPORE

Prijeten sončen dan je v petek, 10. aprila 2015, pričakal udeležence dvodnevnega EX TEMPORA, ki ga je v počastitev visokega jubileja 650. obletnice ustanovitve Novega mesta organiziral Dijaški in študentski dom Novo mesto.

Udeležili so se ga dijaki in vzgojitelji iz Dijaškega doma Bežigrad Ljubljana, Dijaškega doma Celje, Dijaškega doma Grm, Centra biotehnike in turizma, Dijaškega doma Črnomelj, Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto, in iz dijaškega doma gostitelja.

Kakšnih trideset udeležencev iz cele Slovenije se je v petek zjutraj zbralo v dijaškem domu. Skupaj so se odpravili v mesto, se sprehodili ob reki Krki na Loki, se povzpeli na kapiteljski grič pod obnovljenimi Šancami, si ogledali kapiteljsko cerkev z znamenito Tintorettovo sliko Sv. Nikolaja, se spustili čez Muzejske vrtove na Glavni trg z Rotovžem in frančiškansko cerkvijo, se sprehodili po slikovitem novomeškem Bregu in si ogledali še aktualno razstavo v Jakčevem domu, pod naslovom »Mesto navdiha«.

Ne dvomimo, da so se jim ob sprehodu po našem mestu porodile številne ustvarjalne ideje, tako da so se polni navdiha vrnili v dijaški dom in začeli ustvarjati. Lahko so izbirali med dvema različnima tehnikama, in sicer med slikanjem na platno ali tiskanjem na tekstil.

Skozi začetke likovnega ustvarjanja jih je popeljal priznani novomeški slikar Janko Orač, za prijetno delovno vzdušje na zelenici za dijaškim domom pa so poskrbeli vsi ustvarjalci in ekipa Dijaškega in študentskega doma.

V večernem času so se udeleženci in vsi obiskovalci lahko sprostili ob zabavnem programu in že uživali ob razstavi narejenih del v domski dvorani.

V soboto, ki je tudi sicer po šolskem koledarju delovna, smo uradno odprli razstavo in podelili nagrade za najbolj izvirna dela. Otvoritve se je udeležila tudi predstojnica Območne enote Novo mesto Zavoda za šolstvo RS dr. Stanka Preskar.

Upamo, da bodo v bodoče tovrstna srečanja postala tradicionalna in privabila še več mladih nadobudnih ustvarjalcev.

»Tiha in nema se vije krog mesta
in ga objema kot ljubica zvesta«

Dragotin Kette: Na Krki

Dogodki

MAJ 2024

Pogovorna ura na temo “Pasti mladostništva”  V četrtek, 9. maja, so tri dijakinje 2....

Dogodki

APRIL 2024

DOMIJADA V četrtek, 11. 4. 2024, se je v Mariboru odvila že 59. Domijada. Na športnem področju...

Dogodki

MAREC 2024

Svetovni dan varčevanja z energijo v dijaškem domu Novo mesto  Tako kot lansko šolsko leto, smo...

Dogodki

FEBRUAR 2024

KULTURNI PRAZNIK: PREŠERNO O PREŠERNU Za začetek je dijakinja na violino zaigrala Zdravljico,...

Dogodki

JANUAR 2024

V začetku koledarskega leta so dijaki svoj prosti čas namenili predvsem učenju, tudi izven...

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Skip to content